Spring naar de content

Dokter op Dinsdag @ Bernhoven: bovenooglidcorrectie en borstvergroting

Geplaatst: maandag 04 mei 2015

Op dinsdag 26 mei zijn plastisch chirurgen Bas Rysavy en Bram Keulers de Dokter op Dinsdag @Bernhoven. Zij gaan in op diagnose en behandeling van bovenooglidcorrectie en op borstvergroting.

Op dit moment bekijkt de minister van VWS of bepaalde medisch noodzakelijke plastisch chirurgische ingrepen weer in de basisverzekering komen. Plastische chirurgie is in 2005 uit de zorgverzekering gehaald omdat er te veel misbruik van de vergoedingen zou worden gemaakt. Naar nu blijkt is er een grote groep mensen die van deze maatregel nadeel ondervindt.

In de praktijk van de plastisch chirurgen komt het vaak voor dat patiënten functionele klachten hebben, maar bij een beroep op een vergoeding voor een bovenooglidcorrectie toch geen gehoor vinden bij hun zorgverzekeraar. Functionele klachten bij te zware bovenoogleden zijn onder meer (voortdurende) hoofdpijn, vermoeidheid en een zwaar gevoel aan de oogleden. De ergste complicatie is blikveldbeperking wanneer het ooglid echt over het oog hangt. Er is dan sprake van een gevaarlijke situatie. In ongeveer 90 procent van de gevallen is er duidelijk sprake van een medische indicatie, maar is de patiënt afhankelijk van de zorgverzekeraar als het gaat om het vergoeden van de ingreep.

Iets minder duidelijk is de wens voor borstvergroting. Toch geldt bij veel patiënten niet de wens om er mooier uit te zien. Zij kunnen echt psychisch lijden onder een te kleine cupmaat. Ook kan er sprake zijn van een zogenoemde asymmetrie van de borsten, ze zijn dus niet gelijk van vorm. Vrouwen kampen met een soms vergaand minderwaardigheidscomplex dat invloed heeft op hun sociale leven.

De plastisch chirurgen vertellen over de mogelijkheden die er zijn voor ingrepen die –al dan niet vergoed door de zorgverzekeraar- plaats kunnen vinden in de Berne Kliniek, de privékliniek binnen de vertrouwde muren van het ziekenhuis.

Aanmelden

De avond vindt plaats op dinsdag 26 mei in Bernhoven, Uden, van 19.30 tot 21.00 uur. De toegang is gratis. Vooraf aanmelden is verplicht. Bel naar PatiëntService van het ziekenhuis, telefoon 0413 - 40 29 00. Of stuur een e-mail: psb@bernhoven.nl onder vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer. Toewijzen van plaatsen geschiedt onder volgorde van binnenkomst wegens het beperkte aantal plaatsen.