Veel gestelde vragen

Hoe maak ik een afspraak?

U kunt vaak snel terecht.

Wat moet u weten voor u bij de Berne Kliniek komt

Het is fijn om goed voorbereid te zijn als u bij ons komt.

Algemene Voorwaarden

belangrijke informatie voorafgaand aan een operatie

Informatie voorafgaand aan een ingreep/operatie

Mag er iemand meekijken met een operatie?

Omdat wij onze aandacht op de patiënt moeten richten, laten we geen mensen meekijken tijdens operaties of kleinere ingrepen. Wij hebben ervaren dat niet iedereen goed tegen ingrepen kan en soms vallen er mensen flauw. Indien er een duidelijke noodzaak is dan kan dit overlegd worden met de arts.

Mag er iemand mee de operatiekamer op?

Bij kinderen mag er een ouder mee naar de operatiekamer. Als het kind slaapt gaat de ouder weer weg.

Moet u nuchter blijven voor een poliklinische operatie?

Een poliklinische ingreep gebeurt op de behandelkamer bij de polikliniek. Het is een operatie onder plaatselijke verdoving. Hiervoor hoeft u nooit nuchter te zijn. Voor alle operaties op de operatiekamers ((dag)opname) moet u wel nuchter zijn. Als algemene regel kunt u aanhouden dat u vanaf middernacht op de dag voor de operatie niet meer mag eten of drinken. Als iemand niet nuchter is, kan een operatie niet doorgaan.

Kan ik materialen als prothesen, plaatjes, schroefjes etc mee naar huis krijgen?

In de Berne Kliniek hebben we de afspraak om materialen die we uit het lichaam halen NIET mee te geven aan de patiënt. Materialen zijn verontreinigd met onder andere bloed en kunnen scherp zijn. Ook kunnen ze zo stuk zijn dat ze uit elkaar vallen (zeker in het geval van borstprothesen). Heeft u prothesen van Mentor dan kunnen we ze indienen voor een garantieprocedure. Voor andere merken doen we dit niet.

Bent u het hier niet mee eens dan raden wij u aan dit tijdens een consult te bespreken. U kunt er voor kiezen om de operatie elders te laten verrichten als wij u hierin niet kunnen volgen. Op het moment dat u op de operatiekamer bent is het niet meer mogelijk om dit te bespreken en/of te veranderen.

Mag ik voor een operatie arnica slikken/smeren?

Dat mag. Er is echter wetenschappelijk aangetoond dat Arnica geen effect heeft.

Moet ik bloeddrukverlagende medicijnen voor een operatie stoppen?

Bloeddrukverlagers vormen meestal geen risico’s voor de ingreep. Indien nodig bespreekt de anesthesioloog met u of er wat moet worden aangepast in uw medicijnen.

Ik ben zwanger, mag ik nu wel lokale verdoving krijgen?

Indien het gaat om een kleine hoeveelheid verdoving, is dit geen probleem. Eventueel kan de adrenaline in de verdoving (deze zit erin om bloedvaatjes samen te knijpen) achterwege gelaten worden. Wanneer een ingreep niet noodzakelijk is, dan is het beter om deze uit te stellen tot na de bevalling.

Mag ik de dag voor de operatie alcohol gebruiken?

In beperkte mate is dit geen probleem

Mag ik make-up dragen als ik kom voor de ingreep in mijn gezicht?

Liever niet. Wij zullen de make-up moeten voor de ingreep moeten verwijderen. Eventuele restjes make-up kunnen in een wond terecht komen.

Mag ik dagcrème gebruiken voor de ingreep in mijn gezicht?

Liever niet. Bij een ingreep in het gezicht moeten we vaak een tekening op de huid maken. Dagcrème vermoeilijkt dit proces.

Ik gebruik bloedverdunners. Moet ik hiermee stoppen voor de ingreep?

Meestal hoeft u voor een ingreep niet te stoppen met het innemen van bloedverdunners. Vertel het wel altijd aan uw arts als u deze gebruikt. Middelen die u van de trombosedienst krijgt, moeten soms aangepast worden.

De arts heeft geadviseerd om minimaal twee weken voor de ingreep te stoppen met roken. Waarvoor is dat?

Roken heeft een nadelig effect op de wondgenezing. De kans op problemen bij het herstel zijn veel groter dan wanneer u niet rookt. U moet hierbij denken aan het opengaan van een wond of een ontsteking. Als het roken zes weken voor een operatie gestopt wordt, heeft het geen nadelig effect meer. Ook kunt u vier weken na een operatie beter niet roken. Soms is roken een reden om een operatie niet uit te voeren, omdat het de risico’s te groot maakt.

Krijg ik mijn cosmetische ingreep vergoed?

Er zijn ingrepen die bekend staan als cosmetisch en toch vergoed kunnen worden. Er gelden hier echter strenge regels voor. Mocht u dit willen weten, dan kunt een afspraak maken bij de Berne Kliniek. U heeft dan altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Hou er rekening mee dat de kosten van het bezoek en de aanvraag van uw eigen risico afgaan. Ingrepen die vergoed kunnen worden zijn ooglidcorrecties, wenkbrauwliften, buikwandcorrecties, borstcorrecties, borstvergrotingen, etcetera.

klachten door siliconen in borstimplantaten?

Siliconen borstimplantaten worden al zo’n 50 jaar wereldwijd gebruikt voor borstvergroting of borstreconstructie. Volgens de Dutch Breast Implant Registry (DBIR) worden er jaarlijks ruim vijftienduizend borstimplantaten geïmplanteerd. Er zijn enkele miljoenen vrouwen met een siliconen borstimplantaat wereldwijd. De laatste jaren zijn er bezorgde en verontrustende geluiden te horen over de gevolgen van het hebben van een siliconen borstimplantaat. Zo zijn er vrouwen die ernstige gezondheidsproblemen toeschrijven aan hun borstimplantaten. Al vele jaren wordt er wereldwijd zeer veel onderzoek gedaan naar siliconen borstimplantaten. Tot op heden kan er in internationale wetenschappelijke artikelen en onderzoeken geen verband worden aangetoond tussen die klachten en het hebben van siliconen borstimplantaten. In de media worden er een aantal zaken door elkaar gebruikt. Dit veroorzaakt veel onrust en verwarring bij vrouwen met borstimplantaten.

ASIA syndroom

Het is bekend dat alles wat je in het lichaam plaatst, je auto-immuun systeem negatief op kan reageren mits je daar genetisch gevoelig voor bent. Dus het plaatsen van een spiraaltje, pacemaker, vaccinatie, knie/heupprothese maar ook een borstimplantaat. Dit staat los van wel of geen siliconen, wel of geen scheur/ruptuur in je implantaat, los van het merk. Deze mensen kunnen allerlei klachten krijgen zoals vermoeidheid, gewrichten- en spierklachten etc. We weten ook dat als je dit agens (vreemd lichaam) weghaalt, in 50-70% de klachten weer weggaan. Er is helaas geen test om dit aan te tonen, het is een diagnose per exclusionem, oftewel, je zoekt al het andere uit en als daar niets uitkomt, kan het ASIA zijn.

Zweten siliconen borstimplantaten?

Ja, siliconen borstimplantaten zullen zweten en siliconen moleculen kunnen migreren naar het lichaam. Door de huidige cohesive gel borstimplantaten gebeurt dit wel vele malen minder dan met de vroeger gebruikte vloeibare siliconen borstimplantaten. Er zijn echter nog zeer veel andere expositie bronnen van siliconen zoals make-up, water, spenen die wij onze kinderen geven, maar ook in voedingsmiddelen. Zo zit er in koemelk 10x zoveel siliconen als in moedermelk van vrouwen met borstimplantaten en babymelkpoeder zit zelfs 100x zoveel siliconen. Daarnaast zijn er studies die laten zien dat concentratie siliconenmoleculen in bloed van vrouwen zonder borstimplantaten en met intacte en gescheurde borstimplantaten niet verschillen!

Wat zijn de schadelijke gevolgen van het zweten?

De mogelijk schadelijke gevolgen van zweten is echter wetenschappelijk niet vastgesteld. Er kan bijvoorbeeld wel een goedaardige lymfeklierontsteking ontstaan. De mate van zweten hangt af het type en leeftijd borstimplantaat. Er zijn wel testen bij muizen gedaan waarbij siliconen deeltjes zijn ingespoten en die bleven op hun plek zitten zonder gevolgen. Je moet het zweten ook als een heel dun aftreksel van het siliconen zien, als een dun olielaagje wat je op bijvoorbeeld op verwarmde soep ziet. Tegenwoordig zijn de siliconen partikels in de implantaten veel groter waardoor zij lastiger kunnen migreren en is het omhulsel van het implantaat veel geavanceerder en bestaat tegenwoordig wel uit 5 lagen.

Het lastige is dat er geen goed onderzoek mogelijk is om te kunnen aantonen of lichamelijke klachten van siliconen komen. Ook de haartest heeft hierin geen rol. We weten dat als er klachten zijn, die kunnen passen bij een ASIA syndroom, deze klachten maar bij 1 op de 3 vrouwen verdwijnen als de prothesen worden verwijdert.

Worden er meer borstimplantaten verwijderd in Nederland?

Van de bijna 38.000 borstimplantaten die in de DBIR zijn geregistreerd en vanwege cosmetische redenen geplaatst zijn, is 1% gereviseerd/verwijderd en van de 1% ging het in 2% vanwege niet objectiveerbare gezondheidsklachten. Het waren in totaal 8 borstimplantaten.

 

Overweeg je een borstvergroting, laat je dan goed informeren tijdens een consult bij een plastisch chirurg.

U kunt meer informatie vinden om onze website en bij de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (www.NVPC.nl).

Nazorg en vragen na de operatie

Hoe lost u zelf problemen op na een ingreep: adviezen die u kunnen helpen.

Mogelijke problemen na een operatie

Deze folder is gemaakt om u te helpen als er, na een behandeling, een probleem ontstaat.
Vaak kunt u hier zelf wat aan doen.

Lees de folder daarom goed door.

Wanneer neem je contact op:

  • Als u zich zorgen maakt.
  • Bij koorts en of ziekte (die mogelijk zijn ontstaan door een behandeling in de Berne Kliniek).

Hoe neem je contact op:
Bel met onze polikliniek op werkdagen tussen 8:30 en 16:30 uur. Hoe later u belt des te lastiger is het om direct een oplossing te bieden. Bel dus op tijd. In deze folder vindt u informatie hoe u om kunt gaan met problemen die zich voordoen, lees deze dus goed.

In de avonduren en weekenden zijn we bereikbaar via de Spoedeisende Hulp van ziekenhuis Bernhoven. Dit is alleen voor echte spoed die niet kan wachten. Ga niet uit eigen beweging naar de eerste hulp. Bel eerst om te overleggen. Zo kunnen we kijken wat nodig is en of een bezoek nodig is. Op de Spoedeisende Hulp is het erg druk. Komt u zonder overleg dan kunt u door de spoedeisende hulp geweigerd worden. Spoednummer (SEH): 0413-404040.

Mocht u ons niet direct nodig hebben stuur dan een email. poli@bernekliniek.nl  we nemen dan contact met u op of bel de polikliniek  telefoonnummer 0413-401974.

Algemene adviezen om problemen te voorkomen:

  • Na een dag mag u douchen (tenzij de dokter aangegeven heeft dat dit niet mag).

Kort douchen is goed. U mag gewoon zeep/shampoo gebruiken. Door alles schoon te houden heeft u minder kans op een ontsteking.

  • Blijf in beweging. Teveel stil zitten of liggen is ongezond.
  • Roken geeft een vele hogere kans op infecties en de wond kan eerder open gaan. Zelfs 2 sigaretten per dag heeft een groot nadeel. Door 4 weken voor een operatie te stoppen is deze kans lager.

Lees deze folder altijd eerst goed door voordat u belt.

Problemen die kunnen ontstaan:

Een wond begint te bloeden:
Tijdens een operatie worden bloedvaatjes dicht gebrand. Soms kan er toch een bloedvaatje opengaan. Dit is meestal niet gevaarlijk, alleen vervelend.

Wat kunt u zelf doen: pak een schone doek. Geef direct druk op de wond. Dus niet wrijven of deppen. Stevig drukken op de wond en omgeving. Doe dit zeker 15 minuten en kijk dan pas of het gestopt is. Meestal werkt dit voldoende. Bij mensen die bloedverdunners gebruiken kan het langer duren. Duw dan 30 minuten.

Gaat het om een grotere operatie en wordt een wondgebied snel dikker neem dan direct contact op (ook in de avond en weekenden).

Zwelling:
Door een operatie ontstaat zwelling. Het ontstaat bij de wond, maar kan ook naar een andere plek zakken (door de zwaartekracht). Het gebied kan wat zwellen en dikker of harder aanvoelen. Zwelling is in de eerste dagen na een operatie normaal. Bij operaties aan een hand kunnen vingers soms weken dikker blijven. Soms helpt het om te koelen als zwelling vervelend is. Normaal hoeft u er niks aan te doen en gaat het vanzelf weg.

Wanneer is een zwelling niet normaal:

  • als de zwelling pas dagen na de ingreep spontaan toeneemt.
  • Als er sprake is van roodheid en warmte van dit gebied.
  • Als u er koorts bij krijgt of ziek wordt.

Neem in dit geval contact op met de polikliniek.

Roodheid :
Wonden of de omgeving van een wond kunnen soms roder zijn. Dit kan soms een teken van genezing zijn. De bloedvaten staan dan wat verder open om te zorgen voor meer bloedtoevoer.

Wanneer is roodheid niet normaal: roodheid kan ook betekenen dat een wond gaat infecteren. Bacteriën in de wond zorgen hiervoor. Meestal ontstaat dit niet meteen na een operatie. Vaak begint het pas na een dag of vijf of nog later (maar wel binnen 30 dagen na een operatie). Als de roodheid samen gaat met warmte, meer pijn of koorts/ziekte kan het een infectie zijn. Is dit het geval neem dan, overdag, contact op met de polikliniek. Bent u ernstig ziek, breidt de roodheid zich snel uit of heeft u 39 graden koorts of hoger neem dan ook contact op, desnoods in de avond of het weekend.

Wat kunt u zelf doen: Neem op vaste tijden uw temperatuur op en noteer deze. Haal het verband en de pleisters eraf en spoel de wond 3 keer per dag met kraanwater (lauw water) voor 2 minuten. Is de wond nog dicht was dan goed met zeep (alle zeep is goed). Pak de wond niet in met een dik verband. De wond aan de lucht laten is vaak beter.

Soms is spoelen voldoende om een ontsteking te laten verdwijnen. Soms is antibiotica nodig. De arts zal dit beoordelen.

De wond is open gegaan:
Wonden kunnen soms opengaan na een operatie. Vaak komt dit doordat de genezing niet helemaal goed is verlopen of door een infectie. Dit kan vrij snel na een ingreep zijn. Soms ook pas na het verwijderen van hechtingen.

Je kunt een wond niet opnieuw dichtmaken. Er zitten namelijk bacteriën in deze wond. Als je de wond weer hecht dan gaat het zweren en wordt uw probleem groter. Plak de wond dus ook niet dicht met (hecht)pleisters. Natuurlijk  is het vervelend als dit gebeurt. Toch zien we meestal dat uiteindelijk het litteken erg kan meevallen. Wel duurt het herstel wat langer en kan het litteken langer hard en dik zijn.

Als een wond opengaat hoeft u hier niet direct voor te bellen. Vaak is het handig om een goede foto te maken en deze naar ons te mailen (poli@bernekliniek.nl). De arts kan dan de foto bekijken en advies geven. Zet bij het bericht uw naam en geboortedatum.

Wat kunt u zelf doen: Haal het verband en de pleisters eraf en spoel de wond 3 keer per dag met kraanwater (lauw water) voor 2 minuten. Pak de wond niet in met een dik verband. De wond aan de lucht laten is vaak beter.

Pijn:
Elke operatie kan pijn veroorzaken. Uw lichaam reageert op de wond. Vaak neemt de pijn binnen een paar dagen na een operatie af. Soms kan het nog dagen of zelfs weken aanwezig zijn.

Wanneer is pijn niet goed: als pijn dagen na een operatie ineens toe neemt. Dit kan een aanwijzing zijn dat een wond geïnfecteerd is (kijk naar de adviezen bij het kopje roodheid). Het kan ook zijn dat door zwelling het verband te strak is komen te zitten. Haal uw verband er af. Bij een hand kunt u altijd het buitenste laagje verband eraf halen en wat losser weer er om heen draaien. Houd de hand/voet hoger, hierdoor neemt de zwelling af.

Wat kunt u zelf doen: paracetamol mag u vrijwel altijd nemen. Neem 4 keer per dag 2 tabletten (van 500 mg). Dus elke zes uur. Ook als de pijn even wat minder is. Als dit niet goed genoeg werkt kunt u bij de drogist een andere pijnstiller (NSAID) halen. Bijvoorbeeld Naproxen (begin met 500mg tablet dan 250mg elke 8/12 uur) of Ibuprofen (400mg 3 keer per dag). Er zijn meer soorten beschikbaar. Lees wel de bijsluiter. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen hebben zoals maagklachten of problemen met de nieren. Meestal geeft het geen problemen als u het maar een paar dagen gebruikt.

Geen gevoel:
Voor veel ingrepen wordt plaatselijke verdoving gebruikt. Dit kan soms maar een uur werken, maar soms ook wel eens meer dan een dag. Het kan ook zijn dat er bepaalde zenuwen zijn doorgenomen (bij bijvoorbeeld grote operatiewonden). Het is zelden een vervelend probleem.

Wat kunt u zelf doen: wacht af. Bij twijfel belt u met de polikliniek tijdens kantooruren. Heeft u het  idee dat een verband te strak zit, maak het dan los en kijk wat er gebeurt. U kunt het verband dan wat losser er weer omheen winden.

Vocht uit een wond:
Door een operatie ontstaat er een wondgebied. Het lichaam gaat dan vocht aanmaken. In dit vocht zitten stoffen die de wond genezen. Als er nog ergens een opening zit kan het uit de wond lekken. Dit kan meestal geen kwaad. Spoel de wond dan wel goed. Haal het verband en de pleisters eraf en spoel de wond 3 keer per dag met kraanwater (lauw water) voor 2 minuten. Is de wond nog dicht was dan goed met zeep (alle zeep is goed). Lekt er veel vocht dan kunt u een maandverband gebruiken om de wond af te dekken. Dit is schoon en neemt goed vocht op. Wondvocht is meestal wat gelig en plakkerig. Ruikt het vocht erg vies of ziet het er romig uit neem dan contact op. Soms komt er ook oud bloed uit een wond. Vaak zitten er stolsels in een wondgebied. Deze gaan na een aantal dagen oplossen. Dit oude bloed kan dan uit een wond lekken. Hier hoeft u zich geen zorgen om te maken. Houd het goed schoon.

Klachten bij een bepaalde ingreep:
Injectie in de hand: soms kan een injectie in de hand pijnklachten veroorzaken. Hier kun je extra pijnstilling voor innemen (kijk bij kopje pijn). Meer is er niet aan te doen. Het wordt vaak binnen
1-3 dagen minder.

Zwelling van vingers: Na een operatie aan de hand kunnen vingers dik worden. Dit is normaal. Houd de hand goed hoog. Maak zo nodig het verband wat los. Beweeg veel met de vingers, hierdoor kan zwelling afnemen.

Verband om het hoofd: Dit verband blijft soms slecht zitten. Haal het zo nodig er af (als het pijnklachten geeft). Bij afstaande oren mag u het verband eraf halen en direct een hoofdband om doen. U kunt deze beter al voor de operatie kopen (bijvoorbeeld op de polikliniek). Dit voorkomt een vervelende situatie in de avond of nacht.

Wond open na borstverkleining: dit komt vaker voor (meestal bij het drielandenpunt). Het is geen reden tot zorg. Spoel de wond 2 keer per dag goed onder de douche. Was met zeep. Ga na het douchen op bed liggen en laat de wond drogen aan de lucht. De bh mag best even uit blijven.

Droge ogen na een ooglidcorrectie: Het komt vaker voor dat mensen droge ogen krijgen. Door de zwelling sluit het oog minder goed. Het oog droogt dan uit. Soms kan men ook wazig of anders zien. Dit is tijdelijk. U kunt het verminderen door kunsttranen te druppelen in de ogen (ook net voor het slapen gaan). Kunsttranen kunt u kopen bij uw drogist (recept is niet nodig). Er zijn verschillende merken. Probeer wat u het prettigste vindt.

 

 

© 2023 Berne Kliniek.

Neem voor vragen contact op met de polikliniek:

 

Telefoon: 0413-401428

E-mail: poli@bernekliniek.nl

Contact opnemen bij problemen?

Hoe neem je contact op:
Bel met onze polikliniek op werkdagen tussen 8:30 en 16:30 uur. Hoe later u belt des te lastiger is het om direct een oplossing te bieden. Bel dus op tijd. In deze folder vindt u informatie hoe u om kunt gaan met problemen die zich voordoen, lees deze dus goed.

In de avonduren en weekenden zijn we bereikbaar via de Spoedeisende Hulp van ziekenhuis Bernhoven. Dit is alleen voor echte spoed die niet kan wachten. Ga niet uit eigen beweging naar de eerste hulp. Bel eerst om te overleggen. Zo kunnen we kijken wat nodig is en of een bezoek nodig is. Op de Spoedeisende Hulp is het erg druk. Komt u zonder overleg dan kunt u door de spoedeisende hulp geweigerd worden. Spoednummer (SEH): 0413-404040.

Mocht u ons niet direct nodig hebben stuur dan een email. poli@bernekliniek.nl  we nemen dan contact met u op of bel de polikliniek  telefoonnummer 0413-401974.

  • Na zes weken zijn littekens meestal stevig genoeg om weer volledig te belasten. Het hele herstelproces van een operatie kan een jaar of soms langer duren. Dit betekent niet dat u al die tijd er last van heeft. Pas na een jaar zijn littekens uitgerijpt en soepel geworden.
  • Bij handoperaties is littekenweefsel vaak stug. Het kan maanden duren voordat deze soepeler gaan worden. Soms kunt u een dof gevoel ervaren. Dit heeft ook lang tijd nodig.
  • Wilt u meer weten over uw herstelproces vraag dit aan uw arts. Herstel verschilt per persoon en per ingreep.

Hoe lang duurt het herstel na een ingreep?

  • Na zes weken zijn littekens meestal stevig genoeg om weer volledig te belasten. Het hele herstelproces van een operatie kan een jaar of soms langer duren. Dit betekent niet dat u al die tijd er last van heeft. Pas na een jaar zijn littekens uitgerijpt en soepel geworden.
  • Bij handoperaties is littekenweefsel vaak stug. Het kan maanden duren voordat deze soepeler gaan worden. Soms kunt u een dof gevoel ervaren. Dit heeft ook lang tijd nodig.
  • Wilt u meer weten over uw herstelproces vraag dit aan uw arts. Herstel verschilt per persoon en per ingreep.

Wanneer mag ik douchen na een ingreep?

Douchen kan meestal 24 uur na een operatie. Alleen als u voor meerdere een dagen een verband heeft dat niet nat mag worden, moet u dit droog houden. U mag pas in bad als alle wonden dicht en genezen zijn. Weken in water vergroot de kans dat een wond opengaat. Meestal duurt dit twee tot drie weken.

Wanneer mag ik in de sauna na een ingreep?

De wonden moeten goed genezen en dicht zijn. Meestal kan u na drie tot vier weken weer in de sauna.

Mag ik vliegen na een ingreep?

Er zijn geen ingrepen waarna u niet mag vliegen. Hou er wel rekening mee dat u niet te snel na een operatie op vakantie gaat. Wanneer er zich een probleem voordoet, dan is het fijn als u naar uw eigen arts kunt gaan.

Hoe lang duurt het voor littekens uitgerijpt zijn?

Het littekenherstel duurt meer dan een jaar. Na zes weken is een litteken meestal sterk genoeg om volledig te belasten, bijvoorbeeld met sport. De treksterkte is dan 80-90%. Na drie weken is de treksterkte 20-30%. Gaat u dan aan het litteken trekken, dan kan deze breder of dikker worden.

Wanneer mag ik weer zwemmen na de ingreep?

Meestal kan dit na drie tot vier weken. De wond moet goed dicht zijn voordat u gaat zwemmen.

Wanneer mag ik weer autorijden na de operatie?

Dit bepaalt u zelf. Met een verband of spalk mag u niet autorijden. Om te kunnen autorijden moet u in staat zijn om de auto probleemloos te besturen en adequaat te reageren. Voor zwaardere operaties kan dit twee tot vier weken duren.

Wanneer mag ik weer fietsen na de operatie?

Afhankelijk van de operatie kunt u vaak weer redelijk snel op de fiets stappen. Het fietsen moet echter geen belasting zijn voor het litteken.

Wanneer mag ik weer sporten na een ingreep?

Afhankelijk van de ingreep kan meestal na twee tot zes weken het sporten hervat worden. De eerste zes weken moet spanning op een litteken vermeden worden. Ook hierna moet het sporten met zorg opgebouwd worden om pijnlijke littekens te vermijden.

Jullie hebben me een littekencrème geadviseerd. Hoe lang moet ik deze gebruiken?

Meestal is het voldoende om een (siliconen) littekengel 3 maanden te gebruiken.

Wanneer mag ik weer tennissen na het verwijderen van een polsganglion?

Aangezien is ganglion vaak uit een polsgewricht komt is tennis de eerste zes weken niet verstandig.

Wanneer mag ik weer oogmake-up gebruiken na een ooglidcorrectie?

Bij een goed herstel kunt u na twee à drie weken weer oogmake-up gebruiken.

Ik heb een behandeling voor de ziekte van Dupuytren ondergaan. Wanneer mag ik mijn steunkousen weer zelf aan doen?

Meestal kan dit na drie tot zes weken, maar dit is afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep. Raadpleeg een arts of verpleegkundige voor een goede inschatting.

Hoe lang duurt het herstel na een ooglidcorrectie en na een wenkbrauwlift? Mag ik een week niet werken?

  • Het herstel na een ooglidcorrectie gaat snel. Veel mensen kunnen binnen een paar dagen weer aan het werk. Zwaar tillen en druk op het voorhoofd wordt twee weken ontraden.
  • Het herstel na een wenkbrauwlift is langer. Het kan een paar dagen erg pijnlijk zijn (al verschilt dit sterk per persoon). We adviseren daarom om twee weken rust aan te houden.

Hoeveel pijn geeft een wenkbrauwcorrectie?

Als de wenkbrauw wordt vastgezet op het botvlies, kan dit een paar dagen pijnlijk aanvoelen. U krijgt een recept voor een extra pijnstiller. De plek van de hechtingen kan, met name onder druk, maanden gevoelig blijven.

Mag ik na het verwijderen van de hechtingen na een ooglidcorrectie of wenkbrauwlift weer make-up dragen?

U mag meestal na twee weken weer make-up gebruiken. Dit is onder de voorwaarde dat de wondjes dicht en rustig zijn.

Wanneer mag ik weer onder de zonnebank?

Het beste is om littekens een jaar te beschermen tegen de zon. Wanneer er zon op een litteken schijnt, ontstaat er pigment in dat litteken. De litteken zal daardoor bruin worden. Deze kleur gaat niet meer weg.

Na de ingreep zijn mijn vingers wat stijf, is dit normaal, wat moet ik doen?

Bij operaties aan de hand of vingers is het normaal dat deze dikker en stijver worden. Dit gevoel kan soms maanden aanhouden. Het is belangrijk om goed te oefenen en de hand veel te bewegen. Niks doen is nadelig voor de functie van uw hand.

Hoe lang duurt het voordat de lokale verdoving is uitgewerkt?

De werkingsduur van een plaatselijke verdoving kan variëren van één tot zes uur. Dit is afhankelijk van de plek en de persoon. Vingers en handen blijven vaak langer verdoofd.

Mag ik na de ingreep pijnstillers gebruiken en hoeveel?

Dat mag altijd. U mag vier keer per dag twee tabletten van 500 milligram paracetamol gebruiken. Indien nodig kan de arts extra pijnstillers voorschrijven. Pijnstillers met morfine erin schrijven we niet in grote hoeveelheden voor.

Mijn hechtpleister is losgelaten na de ooglidcorrectie, wat nu?

Laat de pleister binnen der eerste vier tot vijf dagen los, dan moet u de polikliniek bellen om deze te laten vervangen. Na vijf dagen mag de pleister van de wond blijven.

Ik ben geopereerd. De hechtingen zijn er net uit gehaald, maar nu lijkt het of de wond wat open staat. Wat nu?

Soms kan een wondje niet volledig hersteld zijn. Deze kan opengaan na het verwijderen van de hechtingen. Wij kunnen deze wond echter niet opnieuw dichthechten. Meestal zitten er bacteriën in de wond die een ontsteking zouden veroorzaken. Houd daarom de wond goed schoon met kraanwater. De wond zal vanzelf dichtgroeien. Indien nodig kan later het littekentje hersteld worden.

Wanneer mag ik mijn lenzen weer dragen na een bovenooglidcorrectie?

Bij een normale genezing kunt u na twee weken weer lenzen dragen.

Hoe lang duurt het voordat de blauwe plekken verdwenen zijn?

Dit verschilt per plek van de blauwverkleuring en de hoeveelheid opgehoopt bloed. Bij een ooglidcorrectie is dit meestal twee tot drie weken. Bij een arm kan dit proces langer duren.

Het is nu al een paar weken geleden dat ik geopereerd ben aan mijn hand, maar nog steeds heb ik een wat dof gevoel in een van mijn vingers. Is dat normaal?

Dit heet een neuropraxie. Door de operatie zijn de zenuwen gekneusd en schakelen ze uit. Meestal herstelt dit zich na zes weken.

Ik heb een ooglidcorrectie ondergaan. Ik merk nu dat ik droge ogen heb, net alsof er een zandkorreltje in zit, wat moet ik doen?

Door de operatie en de zwelling staat waarschijnlijk ’s nachts het oog iets open. Hierdoor kan het oog uitgedroogd zijn, wat voelt als een zandkorrel in uw oog. U kunt bij de drogist kunsttranen halen om het oog vochtig te houden. Dit kan zonder recept. Werkt dit onvoldoende, dan kan oogzalf gebruikt worden voor het slapen gaan. Dit gevoel verdwijnt meestal binnen de eerste vier weken.

Ik ben geopereerd aan de ziekte van Dupuytren. Nu staat de wond een stukje open. Is dit erg? Mag ik nu wel doorgaan met de oefeningen die ik van de therapeut moet doen?

Bij een operatie aan de hand gaan wonden vaker wat open. Voor de genezing geeft dit meestal weinig nadelen. Oefenen is heel belangrijk en moet gewoon doorgaan. Bij twijfel kunt u contact opnemen met de polikliniek.

Waarom moet ik na de ingreep aan mijn hand een mitella dragen voor bepaalde tijd?

Als u de hand omhoog houdt, zakt het vocht naar beneden. Hierdoor heeft u minder zwelling in de hand. Het herstel gaat dan sneller en doet minder pijn. Bij kleine ingrepen is dit voor drie dagen, bij grotere ingrepen soms vijf dagen of meer.

Waarom is het juist belangrijk dat ik mijn vingers veel beweeg na de handoperatie?

Als men vingers niet gebruikt, worden ze stijf. Het kost daarna veel moeite om ze weer soepel te krijgen. Je voorkomt dit door de vingers te bewegen. Bewegen kan ook verklevingen in het wondgebied voorkomen.

Mijn wond staat open. Wat moet ik doen?

Een wond die opengaat moet goed schoongehouden worden. U kunt één- tot driemaal per dag de wond met kraanwater spoelen. Twee minuten spoelen op een aangename temperatuur is meer dan voldoende. Wanneer een wond rood is, of als er andere problemen zijn voorgevallen, neem dan contact op met de polikliniek.

verzekering en kosten

Ik krijg een ingreep aan mijn hand. Ik heb de zorgverzekeraar gebeld en zij willen een machtiging. Krijg ik deze ingreep wel vergoed?

Vrijwel alle ingrepen aan handen worden vergoed door de verzekeraar. Ze moeten wel een contract hebben bij de Berne kliniek. Is er geen contract dan krijgt u een deel (passantentarief) vergoed. U zult dan een deel van de kosten zelf moeten betalen. Informeer zo nodig vooraf hierna.

Kosten van een consult (uitleg)

U komt binnenkort voor een 1e consult bij de plastisch chirurg na verwijzing van uw huisarts, dit consult valt onder de basiszorg en kan derhalve ook verrekend worden met uw eigen risico. 

 

Voor sommige behandelingen moet er een aanvraag worden gedaan bij uw zorgverzekeraar (bijvoorbeeld bij ooglidcorrecties, buikwandcorrecties, borstcorrecties,)

Wanneer uw zorgverzekeraar de aanvraag niet goedkeurt kunt u er voor kiezen om de behandeling eventueel zelf te betalen. 

Het eerste consult wordt dan wel bij uw verzekeraar gedeclareerd en verrekend, en kan dus voor rekening van uw eigen risico komen.

 

Dit geldt niet voor bijvoorbeeld behandelingen aan hand en pols, reconstructieve operaties of bijvoorbeeld operaties aan de huid in verband met verdachte plekjes of huidkanker, deze vallen altijd onder de basisverzekering. U heeft dan nog wel eventueel uw eigen risico waarmee het een en ander wordt verrekend. 

 

Mocht u daarvoor kiezen dan kunt u ook een afspraak maken waarbij er geen aanspraak wordt gemaakt  op uw verzekering.

U heeft dan ook geen verwijzing nodig, u draagt de kosten van het eerst consult dan zelf, deze kosten gaan af van de kosten van eventuele een latere behandeling.

Er kan dan ook geen aanvraag ingediend worden bij uw verzekering.

Wanneer u hiervoor kiest, geeft u dat dan aan voordat u ons bezoekt! De kosten van een consult zonder verwijzing zijn 70,- euro.

verwijzing van uw huisarts (uitleg)

U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig als u bij ons een afspraak wil maken. Als het gaat om zorg die vergoed wordt door uw verzekering.

Op deze website vindt u meer informatie over verwijzingen: Verwijsafspraken.nl

 

Mocht u daarvoor kiezen dan kunt u ook een afspraak maken waarbij er geen aanspraak wordt gemaakt  op uw verzekering.

U heeft dan ook geen verwijzing nodig, u draagt de kosten van het eerst consult dan zelf, deze kosten gaan af van de kosten van eventuele een latere behandeling.

Er kan dan ook geen aanvraag ingediend worden bij uw verzekering.

Wanneer u hiervoor kiest, geeft u dat dan aan voordat u ons bezoekt! De kosten van een consult zonder verwijzing zijn 60,- euro.

Wordt het consult ook gedeclareerd bij de zorgverzekeraar als ik een offerte zelf betaal?

U kunt soms een offerte betalen als een aanvraag loopt. Als de ingreep eenmaal is verricht, dan kunt u deze niet meer declareren bij de verzekeraar en vervalt de aanvraag. Het is verstandiger om eerst de aanvraag af te wachten. Meestal is binnen twee weken bekend of u een vergoeding krijgt.

Zijn de kosten op de offerte voor een bovenooglidcorrectie voor beide ogen of voor één oog?

Alle prijzen voor ooglidcorrecties en wenkbrauwlifts zijn voor beide kanten.

Vergoeding van een ooglid- en/of wenkbrauwcorrectie

Een bovenooglidcorrectie of wenkbrauwcorrectie kan soms vergoed worden door uw zorgverzekeraar (in het algemeen wordt gehanteerd dat de pupil voor 50% bedekt moet zijn. Dit moet duidelijk zichtbaar zijn op een foto vastgelegd in het dossier). Raadpleeg uw zorgverzekering of dit van toepassing is. In dit geval heeft u wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Omdat er onduidelijkheid bestaat over de behandelingen die al dan niet moeten worden aangevraagd bij uw zorgverzekeraar, leggen wij u hier uit hoe een en ander geregeld is.
U bent door uw huisarts verwezen in verband met uw vraag/klacht. Het kan zijn dat de behandeling van uw klacht niet onder de standaardvergoedingen in het basispakket valt. Dit betekent dat wij uw behandeling eerst moeten aanvragen bij uw zorgverzekeraar. Als de zorgverzekeraar de aanvraag goedkeurt dan wordt de behandeling dus vergoed, minus uw eigen risico.*
Als de zorgverzekeraar de aanvraag niet goedkeurt dan valt het consult, dat u bij de plastisch chirurg heeft gehad, onder uw eigen risico.
Bent u niet verwezen door uw huisarts, dan ontvangt u achteraf een factuur van €50,- voor het consult. Indien u na het consult doorgaat met de behandeling, dan wordt dit consult verrekend met de offerte en hoeft u niet eerst de €50,- te betalen.
Bij een afwijzing kunt u bij uw zorgverzekeraar tegen hun besluit in beroep gaan. Als uw zorgverzekeraar ook dan besluit de behandeling niet te vergoeden, dan kan de ingreep worden verricht in de Bernekliniek. U moet dan zelf de rekening betalen. U kunt natuurlijk ook besluiten om helemaal geen beroep te doen op uw huisarts en zorgverzekeraar. U kiest er dan gewoon meteen voor om de behandeling zelf te betalen.

Kan ik altijd terecht als mijn zorgverzekeraar een contract heeft met de Berne Kliniek.

In 2024 heeft de Berne Kliniek contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars. U kunt bij ons dus met elke zorgverzekering terecht.

Wat gebeurt er als mijn zorgverzekeraar geen contract heeft met de Berne Kliniek.

De Berne Kliniek heeft met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten.

Heeft een ziekenhuis of kliniek geen contract met uw zorgverzekraar, dan krijgt u dan zelf hiervoor een rekening, die u moet betalen aan de Kliniek. De rekening kan u dan indienen bij de zorgverzekeraar. U ontvangt dan een passantentarief, wat meestal 75% van de daadwerkelijke kosten is. U betaald dus een deel van de kosten zelf.

Hoe lang duurt het voordat ik weet of een aanvraag is goedgekeurd.

Als wij bericht hebben ontvangen van uw verzekeraar dan nemen wij contact op. Normaal duurt dit niet langer dan twee weken (uitzonderingen uitgesloten). Vaak gaat het een stuk sneller.

Toesturen foto's aan verzekeraar.

We moeten voor veel aanvragen een foto opsturen naar uw zorgverzekeraar. Hiervoor hoeven we geen toestemming meer te vragen aan u. Heeft u hier bezwaar tegen dan moet u dit expliciet bij ons melden.

Stichting AB Plastics

De Berne Kliniek verricht zijn werkzaamheden onder een stichting. Deze heet AB Plastics. Facturen worden onder de naam van AB Plastics gestuurd en niet onder de naam Berne Kliniek.

Andere naam op mijn factuur.

De Berne Kliniek verricht zijn werkzaamheden onder een stichting (AB Plastics) voor de verzekerde zorg en voor de niet-verzekerde zorg onder een BV (AB Aesthetics). Facturen worden onder een van deze namen gestuurd en niet onder de naam Berne Kliniek.

Handelsnaam Berne Kliniek uitleg

Om onze zorg te leveren gebruiken we de naam Berne Kliniek. Dit is een duidelijke en bekende naam. De Berne Kliniek bestaat uit een aantal onderdelen om bijvoorbeeld te kunnen declareren aan de zorgverzekeraar of om rekeningen te kunnen betalen of sturen. U kunt dus een andere naam tegenkomen. De volgende  namen (van rechtspersonen) kunnen dit zijn:

Stichting AB Plastics: kvk 63354675

AB Aesthetics B.V.: kvk 09196736

Suggesties of een klacht

Ik wil graag een compliment geven!

Fijn dat u tevreden bent. Wij horen graag wat goed gaat. Het helpt ons om de zorg verder te verbeteren.

U mag altijd een kaartje sturen of natuurlijk een mailtje via de contactpagina.

wij vinden het fijn als u de moeite wil nemen om uw ervaring op zorgkaart te zetten. Het helpt andere mensen om een keuze te maken.

Ik heb een idee om jullie zorg te verbeteren.

We vinden het goed als mensen met ons meedenken. Heeft u een goed idee wat wij beter of anders kunnen doen dan laat ons dit weten door een mailtje te sturen: contactpagina.

Wij gaan ermee aan de slag en u krijgt van ons een reactie terug. U kunt uw gegevens meesturen, alle goede suggesties krijgen een bloemetje.

Ik ben ontevreden en wil weten waar ik een klacht kan indienen.

Wij waarderen het als u een klacht direct met ons bespreekt. Dit mag met uw arts of een van de andere collega’s. Wij doen ons best om de zorg zo goed mogelijk te maken. Toch loopt het soms anders dan verwacht. Dit is vervelend en wij zoeken dan samen met u naar een oplossing. Indien nodig passen wij onze werkwijze aan, om herhaling te voorkomen.

U kunt ons ook aanschrijven: contactpagina.

Mocht u dit niet direct willen bespreken dan kunt u terecht bij onze klachtenfunctionaris. Wij gebruiken dezelfde klachten functionaris als Bernhoven, via deze link komt u op de juiste pagina.

We hebben algemene voorwaarden die van toepassing zijn op alle behandelingen bij de Berne Kliniek. U vind ze hier.

certificeringen Bernekliniek

De Bernekliniek is gecertificeerd voor:  NEN8009 (patiëntveiligheidscertificering),   NEN-EN-ISO 9001:2015 (het Kwaliteitsmanagementsysteemcertificaat) en  NTA 8009:2018 (het Assetmanagement certificaat). En via Bernhoven doen we mee aan diverse audits zoals het NIAZ.

Kwaliteitskader cosmetische zorg

De Berne Kliniek doet alles binnen haar mogelijkheden om de veiligheid van patiënten en cliënten te waarborgen. We hanteren professionele standaarden en richtlijnen om vermijdbare schade en calamiteiten te voorkomen. Een intensieve periodieke audit zorgt ervoor dat we voldoen aan alle gestelde kwaliteits- en veiligheidseisen.

Als lid van de NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde) onderstrepen wij het doel om de kwaliteit en voorlichting van medische cosmetische behandelingen te verbeteren. Op 12 november 2019 is het Kwaliteitskader Cosmetische Zorg gepubliceerd door het Zorginstituut Nederland (ZIN). Als kliniek zijn wij verplicht om ons aan de eisen van het Kwaliteitskader Cosmetische Zorg te houden.  Om de inhoud van het kwaliteitskader te lezen klikt u hier.

Anders

Diensten en spoedzorg

Voor spoedzorg kunt u (van 8:30-17:00) terecht bij de Berne Kliniek. Hierbuiten kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp van Bernhoven.

De diensten doen de plastisch chirurgen samen met de plastisch chirurgen van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond.

Privacy en persoonlijke gegevens

Hier (link naar privacy pagina) leest u hoe wij in de Berne Kliniek omgaan met uw gegevens en privacy.

Wachttijden

Op de Wachttijdenpagina vindt u de wachttijden voor ingrepen bij de Berne Kliniek.

Kwaliteitsverslag Berne Kliniek

U kunt hier het kwaliteitsverslag van de Berne Kliniek downloaden. Dit wordt jaarlijks gepubliceerd.

Wij helpen u graag

  • De service van een privékliniek binnen een ziekenhuis 
  • Korte wachttijden voor de poli en behandelingen
  • Persoonlijke benadering met goede uitleg